Orice curte este cu adevarat completa atunci cand dispune si de un spatiu verde. Parte esentiala a acestui spatiu verde este gazonul. Iarba taiata la linie si de un verde intens va atrage mereu atentia musafirilor tai, dar te va face si pe tine sa te simti bine de fiecare data cand o vezi. Bineinteles, pentru a putea sa te bucuri de o astfel de priveliste, este necesar sa depui putin efort si sa iei cateva masuri specifice pentru plantarea si intretinerea gazonului.


Odata ce firele au fost plantate cu succes, trebuie sa iei masurile necesare pentru fertilizarea gazonului si sa te ocupi de tunderea gazonului. Aceste actiuni fac parte din procesul de ingrijire a gazonului, in care sunt implicate si multe alte actiuni specifice. In acest articol, iti vom prezenta care sunt cele mai importante elemente de care sa tii cont, pentru a te bucura de un gazon bine ingrijit, sanatos si care sa faca fata conditiilor meteo de pe tot parcursul anului.

1.Intretinerea gazonului - rolul gazonului, cum se planteaza, avantaje si dezavantaje


Gazonul reprezinta o parte importanta a foarte multor gospodarii si spatii verzi. El ofera beneficii importante, atat de ordin estetic, cat si din punct de vedere al purificarii aerului din jurul unei gospodarii. Iarba plantata si intretinuta corect intr-o curte indeplineste mai multe roluri, despre care vei afla mai multe in continuare. Totodata, gazonul poate ridica si multe provocari, insa acestea pot fi gestionate cu usurinta, prin masuri specifice de intretinere.


Rolurile gazonului intr-o gospodarie


Intr-o gospodarie, gazonul indeplineste mai multe roluri, care il transforma intr-un element important si demn de a fi tratat cu importanta majora de catre locatarii casei. Rolurile gazonului sunt:


  • Infrumusetarea gospodariei - cel mai important si evident rol al gazonului este acela de a adauga un plus de ordin estetic gospodariilor. Gazoanele bine intretinute genereaza un aspect curat, placut si ingrijit. In plus, culoarea verde a ierbii ajuta la crearea unei atmosfere foarte relaxante, care sa conecteze locatarii cu natura;


  • Spatiu de recreere - gazonul ofera un excelent spatiu in care pot fi desfasurate activitati in aer liber, cum ar fi jocuri de volei, fotbal, yoga sau chiar picnicuri. Este locul ideal pentru a petrece timp cu familia sau prietenii, dar si mediul perfect de joaca pentru copii;


  • Filtrarea aerului - gazonul ajuta la purificarea aerului, prin absorbtia dioxidului de carbon si eliberarea de oxigen in atmosfera. La fel ca alte elemente de vegetatie, precum copacii, gazonul contribuie astfel la imbunatatirea calitatii aerului din jurul casei;


  • Reducerea temperaturii - in conditiile in care verile sunt tot mai calduroase, capacitatea gazonului de reduce temperatura in jurul casei este foarte binevenita, in randul celor care au posibilitatea de a se bucura de acest spatiu in jurul locuintei lor;


  • Controlul eroziunii solului - radacinile ierbii au puterea de a stabiliza solul si de a preveni eroziunea. Acest lucru este esential pentru protejarea terenului contra distrugerilor cauzate de eventualele ploi abundente sau de vanturile puternice.


Dezavantajele gazonului


Atat timp cat gazonul este corect plantat si intretinut, el va reusi sa indeplineasca toate aceste roluri si sa ofere, deci, avantaje foarte importante. In acelasi timp, gazonul are si anumite dezavantaje de care trebuie sa tii cont atunci cand il incluzi in proiectul casei tale. Iata care sunt dezavantajele si ce poti face pentru a le gestiona eficient.


  • Costurile de intretinere - gazonul necesita resurse pentru a putea sa fie intretinut in mod corect. Taierea regulata, fertilizarea gazonului, irigarea sa si aplicarea tratamentelor contra buruienilor si bolilor, toate sunt actiuni care implica unele costuri importante; 


  • Consum de apa - mentinerea gazonului in stare buna implica utilizarea unei cantitati mari de apa, mai ales daca gazonul este plantat pe o suprafata extinsa de sol. Daca locuiesti intr-o zona in care nu ai acces la retea publica de apa, aceasta poate fi o provocare importanta;


  • Utilizarea produselor chimice - pentru a intretine gazonul, este deseori necesar sa apelezi la pesticide, erbicide si ingrasaminte chimice. Acest lucru poate sa aiba  impact negativ asupra mediului si solului;


  • Timp si efort - ingrijirea gazonului in mod constant implica un efort important. Taierea ierbii, indepartarea buruienilor dar si alte sarcini pot sa consume si o cantitate generoasa de timp;


  • Vulnerabilitati la factorii de mediu - gazonul poate sa fie sensibil la seceta, dar si la diverse boli, actiunea daunatorilor si a altor amenintari, ceea ce implica o ingrijire sumplimentara.


Pentru a avea un gazon sanatos si cu aspect estetic placut pe o perioada lunga de timp, este foarte important sa pornesti de la o baza solida, iar acest lucru consta in plantarea gazonului in mod corect, pe un teren foarte bine pregatit. In continuare, vei afla ce implica plantarea gazonului in curte si cum se face ea in mod corect.


Plantarea gazonului, pas cu pas


Pasul 1 - primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pregatesti terenul pe care gazonul va fi plantat. Mai intai, terenul trebuie analizat pentru a intelege nivelul de umiditate, luminozitatea, dar si calitatea solului in care gazonul va fi plantat. Ulterior, terenul se curata de buruieni, pietre si alte elemente care pot reprezenta obstacole. 


Suprafata trebuie sa fie cat mai neteda cu putinta, pentru ca gazonul sa creasca rapid si sanatos. Apoi, se efectueaza un test al solului, in baza caruia se determina pH-ul si compozitia sa. In functie de rezultate, pot fi facute ajustari astfel incat calitatea pamantului sa creasca. 



Pasul 2 - dupa ce ai rezolvat problema solului, urmeaza sa alegi tipul de iarba care va fi plantat. Exista mai multe tipuri de gazon pe care le poti planta, iar varianta corecta se alege in functie de conditiile locale si de utilizarea viitoare a ierbii. Concret, poti opta pentru iarba pentru sezon cald, iarba pentru sezon rece si iarba mixta. 


  • iarba pentru sezonul cald - este o iarba rezistenta la calcare si care creste rapid. De asemenea, se descurca foarte bine in conditiile climei calde si cu umiditate crescuta;


  • iarba pentru sezonul rece - se adapteaza bine climatului temperat si face fata cu brio iernilor reci si cu precipitatii in cantitati mari;


  • iarba mixta - este o combinatie de iarba pentru sezon cald si sezon rece, fiind potrivita pentru zonele cu clima in care temperatura fluctueaza.


Pasul 3 - in aceasta etapa, se achizitioneaza placile de gazon sau semintele corespunzatoare tipului de iarba ales. 


Pasul 4 - plantarea semintelor sau placilor de gazon se face prin pregatirea acestora in mod corespunzator. Inainte de semanatul semintelor, acestea se amesteca cu nisip, pentru a putea fi distribuite uniform, cu ajutorul unui difuzor special, pe suprafata de sol pregatita in pasul initial. In cazul placilor de gazon, acestea se aseaza pe terenul pregatit si se tin cat mai strans cu putinta, pentru a evita aparitia golurilor pe sol.


Pasul 5 - dupa plantare, semintele sau placile de gazon trebuie udate foarte bine si, apoi, acoperite cu paie. Acestea le protejeaza de actiunea pasarilor si de razele puternice de soare, care le-ar putea usca. Continua sa uzi gazonul in mod regulat, pentru a pastra solul umed.


Acestia sunt cei mai importanti pasi care trebuie respectati in procesul de plantare a gazonului si de intretinere initiala a acestuia. Odata ce semintele au fost semanate si firele au inceput sa creasca, trebuie sa analizezi mai in detaliu masurile de ingrijire a gazonului, inclusiv cele specifice fiecarei perioade a anului in parte.

2. Scarificarea gazonului - cum se face ingrijirea gazonului pe parcursul anului


Gazon - intretinere si recomandari generale


Gazonul in curs de dezvoltare, trebuie sa fie foarte bine ingrijit, pentru a putea sa ajunga sa aiba fire puternice si rezistente in orice conditii de mediu. Dupa ce firele au ajuns la o inaltime adecvata, poti trece la tunderea gazonului cu un trimmer electric. Recomandarea expertilor este sa nu tai mai mult de o treime din inaltimea totala a firului, la fiecare taiere.


Tot pe parcursul de dezvoltare a gazonului, trebuie ca acesta sa primeasca suficient de multa apa, fara a fi totusi udat in exces, deoarece acest lucru poate cauza un drenaj slab. Totodata, se face si fertilizarea gazonului cu atomizor, etapa in care se administreaza ingrasaminte specifice. Este important sa alegi ingrasaminte potrivite pentru tipul de iarba plantat.


Bolile si daunatorii trebuie sa fie combatuti rapid, iar cea mai buna solutie este folosirea de tratamente fungicide sau pesticide, care pot fi aplicate cu ajutorul unui pulverizator. Indeosebi in cazul suprafetelor mai mari pe care s-a plantat gazon, aceste scule specializate ajuta la usurarea sarcinilor de lucru si la accelerarea procesului de intretinere a gazonului.


Intretinerea gazonului este un proces care se desfasoara fara oprire, deoarece firele de iarba necesita intretinere constanta. Ele trebuie sa fie taiate in mod regulat, buruienile trebuie indepartate, iar fertilizarea efectuata in conformitate cu nevoile tipului de iarba. Este important ca masurile de intretinere sa fie luate in concordanta cu ceea ce implica fiecare anotimp.



Ingrijirea gazonului primavara


Intretinerea gazonului dupa iarna este foarte importanta, deoarece in aceasta perioada gazonul isi revine dupa sezonul rece si trebuie ajutat sa o faca cu cat mai mult succes. Totodata, firele de iarba trebuie sa fie pregatite pentru sezonul cald. Iata ce masuri se iau primavara:


  • aerarea gazonului - aceasta presupune perforarea solului cu un aerator, pentru a permite aerului si apei sa patrunda bine la radacina ierbii. Aceasta actiune promoveaza cresterea sanatoasa a radacinilor ierbii si a intregului fir;


  • scarificarea gazonului - ajuta la indepartarea resturilor de iarba moarta si a paielor care ar putea sa stea in calea dezvoltarii ierbii noi. Este important sa te asiguri ca gazonul este uscat la scarificarea gazonului, cand se face aceasta operatiune;


  • fertilizarea - primavara se recomanda fertilizarea cu ingrasamant bogat in azot, cu eliberare lenta, care va stimula cresterea firelor verzi. Acest lucru se face inainte de perioada de inflorire a ierbii.


Aerarea si scarificarea gazonului sunt foarte importante si, pentru a le putea pune in practica in mod rapid si corect, recomandarea noastra este sa folosesti modelele de scarificatoare, aeratoare si cultivatoare disponibile la egospodarul.ro.


Intretinere gazon vara


Vara este momentul cand gazonul se afla in plin proces de crestere. Tot atunci, el devine expus la temperaturi foarte ridicate si apare si riscul secetei, care poate sa determine uscarea firelor. Iata ce masuri pot fi luate:


  • irigare eficienta - gazonul trebuie sa primeasca suficienta apa si se recomanda udarea dimineata sau seara, deoarece in perioadele mai racoroase ale zilei nu se va pierde din apa, prin evapoare;


  • taiere regulata - pe parcursul sezonului cald, trebuie sa continui sa tai maximum o treime din inaltimea totala a firului de iarba la o taiere. Este recomandat sa lasi firele suficient de inalte pentru a proteja solul de uscare;


  • indepartarea buruienilor - buruienile pot fi departate fie manual, fie cu ajutorul unor erbicide selective. Gazonul trebuie pastrat cat mai curat si ferit de actiunea buruienilor care ii afecteaza structura, dar si aspectul.



Intretinere gazon toamna


Toamna este perioada in care gazonul trebuie pregatit pentru lunile sezonului rece. In acest sens, se iau cateva masuri, unele dintre ele fiind comune cu cele din alte perioade ale anului. Concret, se recomanda:


  • fertilizarea de toamna - toamna se adauga un ingrasamant cu un continut mare de potasiu, pentru ca acesta va contribui la intarirea radacinilor si la ajutarea gazonului sa reziste la temperaturile reduse;


  • aerarea si scarificarea - dupa aerarea si scarificarea din primavara, poti efectua una si toamna, deoarece aceasta va ajuta gazonul sa respire si sa absoarba nutrientii inainte de sezonul rece;


  • semanatul firelor suplimentare - daca exista zone goale sau cu fire foarte subtiri si vulnerabile, pe parcursul toamnei este momentul perfect pentru a semana iarba noua. Asigura-te ca semintele au timp sa germineze, inainte de a da primul inghet.


Intretinere gazon iarna


Iarna, gazonul se afla intr-o stare de “hibernare”, insa este important sa ai grija de el si pe parcursul acestui sezon, deoarece va fi supus socului inghetului si a precipitatiilor specifice sezonului rece. Iata ce trebuie sa faci:


  • pregateste gazonul pentru iarna - taie firele la o inaltime mai mica, inainte de a da primul inghet. Astfel, vei evita aparitia mucegaiului de zapada pe firele de iarba;


  • evita mersul pe gazon - incearca sa eviti sa pasesti pe zonele in care se afla gazonul, in timpul lunilor de iarna. Pasii tai pot sa deterioreze iarba fragila, aflata sub zapada;


  • curata zapada -  daca se acumuleaza zapada multa si grea, curat-o cu grija, pentru a evita deteriorarea firelor de gazon.



In concluzie, gazonul este foarte important pentru cei care locuiesc la curte. Pe egospodarul.ro gasesti solutiile de care ai nevoie pentru a-ti pastra gazonul atragator si sanatos pe tot parcursul anului. Respecta regulile referitoare la scarificare, aerare si fertilizare, iar gazonul tau isi va pastra aspectul impecabil in fiecare anotimp!


Sursa foto: Unsplash.com