Renovarea unui apartament poate fi o reala provocare, mai ales daca iti propui sa modifici multe lucruri si sa-i oferi casei tale o infatisare mult mai actuala. Totusi, in acelasi timp, este si o oportunitate minunata de a-ti transforma locuinta intr-un mediu care sa-ti reflecte cat mai mult personalitatea si stilul, dar si care sa-ti ofere tot confortul de care ai nevoie. Asadar, cu fiecare schimbare facuta, vei reusi sa creezi un adevart coltisor de rai.


Insa, renovarea unui apartament nu tine doar de un design perfect si de alegerea unor piese de mobilier in ton cu stilul locuintei. Este, de asemenea, un proces extrem de lung, in functie de schimbarile pe care iti propui sa le faci, astfel ca trebuie sa bifezi mai multe etape de renovare a apartamentului, pana sa ajungi la rezultatul final. Cu un plan bine pus la punct si o echipa de profesionisti calificati, poti sa finalizezi destul de repede lucrarile si sa te bucuri de o locuinta ca in povesti.


Indiferent daca iti doresti un aspect modern, minimalist, un interior clasic, unul elegant sau chiar un spatiu eclectic si plin de personalitate, procesul de renovare iti ofera libertatea de a-ti crea casa pe care ai visat-o intotdeauna si de a face toate schimbarile la care in trecut nu te-ai fi gandit. Asadar, acum este momentul oportun pentru a te ocupa de toate reparatiile necesare, fie ca ne referim la pereti, podea sau chiar si instalatie, dar si de a-ti decora locuinta dupa bunul plac.


In acest articol, o sa-ti dezvaluim de unde trebuie sa incepi, daca si tu iti doresti sa-ti renovezi apartamentul, dar si care sunt etapele pe care trebuie sa le bifezi in tot acest proces. Nu in ultimul rand, iti vom face lista celor mai importante materiale de care este posibil sa ai nevoie, iar spre final vom veni catre tine cu cateva idei practice de modele in care iti poti amenaja si tu apartamentul proaspat renovat.

1. Etape de renovare a apartamentului - cum incepi acest proces


Planificarea renovarii apartamentului vechi este primul si unul dintre cei mai importanti pasi, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate finale. Este esential sa ai un plan bine gandit inca de la inceput si sa treci la treaba abia dupa ce ai stabilit clar mai multe lucruri importante ce tin de acest proces.


Primul pas pe care trebuie sa-l bifezi este stabilirea obiectivelor tale. Asadar, raspunde-ti la niste intrebari clare: Ce anume iti doresti sa realizezi cu aceasta renovare? Este vorba doar despre ceva ce tine de design sau iti doresti ceva mai mult de atat? Dupa ce ai gasit raspunsurile, trebuie sa stabilesti si un buget realist pentru proiectul tau. Acesta te va ajuta sa te ghidezi sa iei cele mai bune decizii pe tot parcursul renovarii.


De asemenea, in functie de complexitatea proiectului, poti decide daca vei efectua renovarea pe cont propriu sau vei angaja profesionisti. In cazul in care este vorba despre ceva ce presupune cunostinte in domeniu si ceva mai tehnic, este recomandat sa apelezi la ajutorul specialistilor, care stiu exact ce trebuie sa faca si care nu vor efectua nicio eroare.


Tot inca din etapa initiala este important sa faci o evaluare clara a starii actuale pe care o are locuinta ta. Identifica toate problemele majore, pe care iti doresti neaparat sa le rezolvi, iar astfel iti vei da seama exact ce modificari sunt necesare si ce trebuie sa fie inlocuit sau reparat.


Apoi, in functie de obiectivele tale, incepe sa planifici intregul spatiu de care dispui. Trebuie sa decizi ce camere sau zone vor fi modificate si cum va fi dispus mobilierul. Daca nu ai o perspectiva foarte clara in acest sens, tot un specialist in domeniu iti poate fi de mare ajutor si te poate ajuta sa imparti spatiul cat mai pratic si functional.


La fel de important inca de la inceput mai este si alegerea materialelor si paletei de culori pe care vrei sa te axezi in acest proces. Gandeste-te si chiar cumpara parchetul, gresia, faianta, vopseaua, mobilierul si toate celelalte elemente care vor alcatui noul aspect al apartamentului. Asigura-te ca acestea se potrivesc atat din punct de vedere estetic, cat si functional, dar si ca se incadreaza in masurile pe care le are fiecare incapere unde vor fi asezate. Nu uita ca abia dupa ce ai planificat totul si ti-ai stabilit clar obiectivele poti incepe sa achizitionezi materialele si echipamentele necesare. 


Odata ce renovarea este gata, verifica atent fiecare aspect in parte, pentru a te asigura ca totul este conform asteptarilor tale. Asigura-te ca toate problemele minore sunt rezolvate, inainte de a aseza mobilierul la locul sau.



2. Renovarea apartamentului vechi - care sunt etapele de renovare


Renovarea apartamentului este unul dintre cele mai asteptate momente de orice persoana, pentru ca acest lucru te ajuta sa ai parte de o locuinta acualizata cu cele mai noi tendite, dar iti poate oferi si confortul pe care ti-l doresti de ceva vreme, insa nu ai avut pana acum posibilitatea de a-l obtine.


Asadar, printre primii pasi de renovare a apartamentului se numara si eliminarea tuturor elementelor vechi sau deteriorate pe care vrei sa le inlocuiesti. Tot aici vorbim si despre scoaterea podelelor, daca este cazul, indepartarea tapetului sau a vopselei vechi de pe pereti, precum si demontarea mobilierului sau a altor elemente de decor. Asigura-te ca aceasta etapa este efectuata cu atentie, pentru a evita deteriorarea structurii de baza. De asemenea, chiar daca iti propui sa pastrezi mai multe elemente din casa, acestea tot trebuie indepartate, pentru a nu fi afectate de procesul de renovare.


Dupa acest pas, este momentul sa te ocupi de micile reparatii, daca este cazul. Poate fi vorba despre anumite corecturi la nivelul peretilor, de inlocuirea ferestrelor, usilor sau alte lucruri de acest gen. Asigura-te ca apelezi la profesionisti la aceasta etapa, pentru a efectua corect lucrarile si pentru a te asigura ca ele nu apar din nou, la ceva timp dupa ce renovarea este gata.


Dupa ce si bifat si aceasta etapa, este timpul sa verifici instalatiile electrice, dar si pe cele sanitare, lucru destul de important la renovarea unei locuinte si nu numai. Anumite cabluri electrice vechi pot necesita sa fie inlocuite, acest lucru fiind extrem de important pentru siguranta ta si a familiei tale. Si aici este nevoie ca un profesionist foarte specializat in domeniu sa se ocupe integral de finalizarea lucrarilor.


Dupa ce acesti pasi au fost bifati, este momentul sa acoperi peretii si podelele cu noile materiale alese. Asigura-te ca ele respecta paleta culorilor pe care ti-ai propus sa te axezi, dar si stilul intregului decor din casa.


Cand aceasta etapa este gata, poti incepe sa aduci mobilierul si elementele de decor in apartament. Monteaza cu atentie fiecare corp in parte, astfel incat sa nu deteriorezi in vreun fel peretii abia vopsiti si reparati.


Ultima etapa aduce cu sine finisarea. Poate fi vorba despre montarea lustrelor si a altor corpuri de iluminat, precum si curatarea si lustruirea tuturor suprafetelor. Asigura-te ca toate detaliile sunt in ordine si ca apartamentul arata exact asa cum iti doresti.


3. Renovarea apartamentului - principalele materiale de care ai nevoie


Nu uita ca nu doar sfaturile de renovare a apartamentului sunt esentiale, ci si alegerea materialelor potrivite, care sa te ajute in tot acest proces sau care sa le fie de folos expertilor in domeniu care vor pune la punct fiecare amanunt din locuinta ta. 


Asadar, una dintre cele mai vizibile transformari in orice casa, care este perceputa imediat chiar si de catre invitatii tai, este schimbarea culorii peretilor. Vopseaua face parte din gama materialelor necesare din acest proces, care trebuie sa fie una de calitate, in functie de preferintele tale si de paleta de culori dorita. 


Apoi, pentru baie, bucatarie si chiar si pentru hol, gresia si faianta sunt si ele elementele pe care nu trebuie sa uiti sa le cumperi. Acestea nu doar ca imbunatatesc aspectul spatiului, ci si te ajuta in procesul de mentinere a curateniei, in functie de materialul si culoarea pentru care ai optat.


Spuneam anterior faptul ca o actualizare a instalatiilor sanitare si electrice este adesea necesara in timpul renovarii, dar nu numai. Alege, asadar, tevi, cabluri electrice, prize, comutatoare si alte componente de calitate, pentru a beneficia de cea mai mare siguranta in propria locuinta.


Totusi, pentru a putea realiza toate aceste lucruri, vei mai avea nevoie de niste unelte esentiale, ce nu trebuie sa-ti lipseasca din procesul de renovare, daca iti doresti sa ai parte de cele mai bune rezultate. Vorbim, in primul rand, despre polizor slefuitor, care sunt esentiale pentru pregatirea suprafetelor, inainte de procesul propriu-zis de vopsire. Poti utiliza polizoare si lefuitori pentru a indeparta vechiul strat de vopsea sau pentru a netezi suprafetele care mai au anumite defecte.


Mai mult, adauga pe lista si un fierastrau electric, extrem de util pentru taierea materialelor precum ar fi lemnul, placile de gresie sau chiar pentru ajustarea dimensiunii usilor si ferestrelor.


Nu trebuie sa uiti nici de masinile de gaurit si insurubat, care faciliteaza instalarea mobilierului, a corpurilor de iluminat sau a altor accesorii. Uneltele electrice de acest tip te ajuta sa economisesti timp si efort, dar iti garanteaza si cele mai bune rezultate, fiind usor de folosit.


Nu in ultimul rand, in plus fata de uneltele electrice, sculele manuale precum ciocanul sau surubelnitele pot fi si ele la fel de necesare, pentru diverse etape din procesul de renovare.


Este important sa investesti in materiale de calitate si sa folosesti utilajele adecvate, daca iti doresti rezultate bune pe o lunga perioada de timp.


4. Sfaturi si recomandari despre renovarea apartamentului


Dupa ce ai aflat toate etapele renovarii unui apartament, dar si lista materialelor de care ai nevoie pentru acest proces, este momentul sa-ti oferim si cateva idei practice prin care iti poti schimba total locuinta.


In primul rand, daca spatiul iti permite, poti opta pentru eliminarea peretilor interiori dintre living si bucatarie, pentru a crea un spatiu de tip open space. Acest lucru poate face ca apartamentul sa para mai luminos, mai spatios, dar si mult mai modern. In plus, vei avea si o flexibilitate mai mare, cand vine vorba de aranjarea mobilierului.


Cand vine vorba de renovarea unei bucatarii vechi, acest proces presupune inlocuirea mobilierului, a electrocasnicelor, daca nu sunt prea actuale, astfel incat sa ai parte de cel mai bun confort. De asemenea, in locul mesei clasice pentru mancat, poti opta pentru o insulita amplasata intre bucatarie si sufragerie, care este foarte actuala si care-i va oferi spatiului tau un aer extrem de fresh si modern.


De asemenea, renovarea baii este o alta prioritate careia trebuie sa-i acorzi atentie. Poti incepe in a schimba cada sau dusul cel vechi, astfel incat sa alegi niste optiuni sanitare mai moderne. Un spatiu de depozitare extrem de spatios si functional poate face minuni pentru organizarea baii, deci trebuie sa iei si asta in considerare.


Nu uita faptul ca iluminarea joaca un rol esential in crearea atmosferei intr-un apartament renovat. Pe langa lustrele clasice, alege sa amplasezi si diferite lumini LED sau alte surse de iluminat, pentru a crea ambianta dorita in diferite zone cheie ale locuintei.


Mai mult, spatiile de depozitare extrem de bine puse la punct, dar si obiectele de ultima tehnologie sunt ambele parti extrem de importante, cand vine vorba de renovarea apartamentului. Exista extrem de multe mecanisme de acest gen care iti pot adauga extrem de mult confort si eficienta vietii tale de zi cu zi, pe care trebuie sa le iei in considerare.



In concluzie, renovarea unui apartament vechi poate fi o provocare, dar si o oportunitate de a-ti crea un spatiu unic si functional, exact asa cum ai visat in urma cu multi ani de zile. Cu o planificare atenta in prealabil, dar si cu cele mai bune materiale vei reusi, cu siguranta, sa obtii cele mai bune rezultate. Tu cum te gandesti sa-ti renovezi apartamentul?


Sursa foto: pexels.com