Drujbele sunt echipamente utile in mediul rural, la taierea lemnelor necesare pentru iarna sau a pomilor uscati din livada, dar si in exploatarile forestiere sau pe santier. Extrem de eficienta, drujba a devenit tot mai populara in Romania pentru ca usureaza foarte mult munca, precum si timpul necesar pentru taierea lemnului. Drujbele moderne au caracteristici tehnice numeroase, oferta de astfel de produse de pe piata fiind una bogata. Din aceasta cauza, alegerea unui produs adecvat necesitatilor poate deveni o adevarata aventura pentru un necunoscator.
Pentru a usura aceasta misiune, articolul de mai jos vine in intampinarea tuturor cu informatii utile despre cele mai bune dispozitive. Astfel, se pot afla de aici care sunt criteriile de alegere a drujbei potrivite, ce marci sunt recomandate, cum trebuie să fie utilizat, intretinut si depozitat echipamentul.
1. Cea mai buna drujba - Clasificare TOP 3
Drujba sau motoferastraul este un echipament util in orice gospodarie. Pe piata exista modele profesionale, de gama medie sau pentru utilizare ocazionala. Pentru a putea descoperi produsul potrivit este indicat sa se aiba in vedere diferite aspecte. Tendinta multor cumparatori este, insa, sa aleaga drujba cu puterea cea mai mare, ceea ce poate insemna o investitie considerabila. De fapt, spun specialistii, conteaza foarte mult daca taietorul este amator sau profesionist, daca are nevoie de drujba pentru o perioada lunga sau doar ocazional. Un top al celor mai bune produse poate face lumina in aceasta problema.
1.1. Cea mai buna drujba electrica
Drujba electrica este preferata de foarte multi gospodari din mediul rural sau urban, pentru ca sunt usor de manevrat, pornesc simplu, fara a fi nevoie sa se traga de snur, sunt silentioase in comparatie cu dispozitivele pe benzina si nu necesita intretinere complexa.
Miniferastrau cu doi acumulatori VERMARK STARKE 24 V, 6 AH, 20 cm lama
Produsul are doi acumulatori, viteza 3300 rpm, lant cu 22 de dinti, adancime de taiere 20 cm, greutate 0,8 kg. Dimensiunile minifierastraului sunt de 120 x 380 mm.
Fierastrau electric, minidrujba KRAFTROYAL, cu doi acumulatori 36V 8AH, doua lame si doua lanturi
Drujba are doi acumulatori de 36V si 8Ah, incarcator rapid, lant din otel carbon, lama de patru inch, culoarea albastra.
Drujba electrica 2350W, 3100RPM, lama 40 CM, motofierastrau PROCRAFT K2350
Drujba are putere 2350W, turatie mers in gol 3100 rpm, lama cu lungime de 40 cm, viteza lantului 14 m/sec, greutate 5,5 kg.
1.2. Cea mai buna drujba pe benzina
Drujba cu alimentare pe benzina este mai puternica decat produsele electrice. Echipamentele sunt apreciate pentru ca pot taia lemne mai groase si mai dure, dar si pentru ca nu sunt dependente de priza, putand fi mutate usor dintr-un loc in altul. Rezervorul mare de combustibil le permite sa functioneze o perioada indelungata, in zone in care nu exista acces la reteaua de curent electric.
Drujba de constructii pe benzina DDT 0050, 4.5 CP, 25 CMC, lama 30.5 CM
Drujba este destinata pentru lucrari semiprofesionale, are pornire la sfoara, alimentare pe benzina, motor in doi timpi, motor cu putere de 4.5 CP, capacitate cilindrica 25 cm3, lungimea de taiere a lantului este 30 cm, lantul are pasul 0,325mm. Aparatul are 3 kg.
Drujba de mana pe benzina ELTOS E-5200, 4.9 CP, 3400 RPM
Drujba de mana pe benzina are putere de 4.9CP, are pornire manuala si pe demaror, motor in doi timpi, cu capacitate cilindrica de 52 cm3, viteza de rotatie 3400 rot/min, consum de combustibil 550/260ml.
Drujba 6900 Micul Padurar, negru-verde
Drujba are lama de 40 cm, motor in doi timpi, putere de 2,68 CP, capacitate cilindrica 52 CC, sistem de ungere automat.
2. Care sunt criteriile de alegere a celei mai bune drujbe
Scopul principal al unei drujbe de calitate este sa taie mult si repede, fara ca proprietarul sa depuna un efort fizic sporit. Desigur, aceste cerinte le pot satisface majoritatea echipamentelor moderne. Totusi, inainte de a face alegerea este bine sa se tina cont de scopul pentru care se achizitioneaza o drujba, de parerile altor clienti multumiti, dar si de cateva criterii esentiale:
Modul de alimentare. In comert exista drujbe electrice sau pe benzina. Modelele electrice sunt usoare, silentioase, dar nu au putere foarte mare, pe cand cele alimentate pe benzina sunt destinate utilizarii profesionale. Intr-adevar, nivelul de zgomot este mai mare, de cele mai multe ori, si este necesara intretinerea lor adecvata pentru o folosire indelungata.
Puterea. Motoarele mici sunt ideale pentru a face fata lucrarilor ocazionale sau celor desfasurate in gospodarie. Pentru lucrarile mai intense va fi nevoie de un motor mai puternic. Cea mai buna drujba electrica pentru o gospodarie este cea cu motor cu putere intre 1600 si 2200W. O drujba electrica puternica va avea si un consum pe masura, asa ca trebuie sa se tina cont si de acest aspect in alegerea produsului.
Greutatea si confortul in utilizare. Majoritatea utilizatorilor au nevoie de echipamente cu greutate redusa, care sa poata sa fie manuite lejer. Confortul este foarte important, mai ales ca munca de taiere a lemnului este una grea, ce presupune un efort fizic sustinut. Drujbele electrice sunt mai usoare, dar exista si modele alimentate cu benzina care pot avea o greutate accesibila tuturor utilizatorilor. Greutatea echipamentului va creste odata cu performanta.
Siguranta in utilizare. Cu privire la acest aspect se vor avea in vedere urmatoarele caracteristici: tensionarea corecta a lantului inainte de a fi folosita drujba, siguranta de oprire automata, autocuratarea, autoungerea.
Lantul drujbei. Drujbele au lant de dimensiuni cuprinse, de regula, intre 30 si 59 cm, unele avand o lungime mai mare de 60 de centimetri chiar. Latimea lantului se incadreaza in mod obisnuit intre 1.1 si 1.3 cm. Conteaza foarte mult si viteza pe care o are lantul drujbei, asa ca mare atentie si la acest criteriu.
3. Marci de drujbe bune recomandate de eGospodarul.ro
Un alt criteriu de luat in considerare in alegerea unei drujbe corespunzatoare lucrarilor desfasurate se refera la brand. Magazinul eGospodarul.ro pune la dispozitia clientilor produse de calitate superioara, fabricate de Campion, Motoyama Japan, Detoolz etc.
3.1. Marca Campion
Aceasta firma produce echipamente si unelte destinate folosirii intense, dar si pentru ducerea la bun sfarsit a lucrarilor de finete. Utilajele sale sunt intrebuintate in gradinarit, silvicultura, in constructii sau oriunde este nevoie, remarcandu-se prin calitate, eficienta, durabilitate si robustete.
3.2. Marca Motoyama Japan
Produsele brandului Motoyama sunt destinate ingrijirii gradinilor si a diferitelor operatiuni desfasurate pe langa casa, dar, in acelasi timp, sunt potrivite si pe santiere diverse. Echipamentele se remarca prin consum redus de combustibil si printr-un design care ofera o ergonomie excelenta.
3.3. Marca Detoolz
Marca Detoolz este foarte populara pentru produsele sale performante, fabricate din materiale de calitate superioara. Drujbele acestui brand sunt folosite pe langa casa, dar si in exploatarile forestiere sau in alte domenii de activitate.
4. Recomandari cu privire la utilizarea, intretinerea si depozitarea celei mai bune drujbe pentru o folosinta indelungata
Drujba trebuie sa fie folosita imediat dupa ce au fost consultate instructiunile producatorului. Daca nu sunt citite si respectate, se poate ajunge la aparitia unor defectiuni partiale sau totale ale echipamentului, ceea ce nu este de dorit. De obicei, punerea in functiune a drujbei nu presupune efectuarea de manevre complicate. Ea se porneste simplu, de la sfoara sau in mod automat, in functie de caracteristicile tehnice ale produsului achizitionat.
Specialistii recomanda folosirea intr-un mediu ventilat, departe de obiecte sau substante inflamabile, doar dupa ce proprietarul s-a echipat corespunzator si s-a protejat. De asemenea, tehnicile de taiere cu drujba trebuie sa fie bine cunoscute, altfel rezultatele s-ar putea sa nu fie cele scontate.
Dupa ce a fost folosita se va curata de resturi si de praf. Se vor verifica toate componentele esentiale, pentru a preveni uzura si deteriorarea sau pentru a le inlocui atunci cand este nevoie. Pentru o mai buna intretinere este bine sa se apeleze la personal calificat. Depozitarea drujbei se va face intr-un spatiu curat, ventilat, ferit de umiditate sau de temperaturi ridicate sau scazute. In cazul drujbelor pe benzina se vor scoate combustibilul si uleiul pentru a nu risca aparitia unor depuneri ce ar putea sa puna in primejdie folosirea ulterioara.
In concluzie, o drujba corespunzatoare poate sa garanteze obtinerea unor rezultate optime, indiferent ca este vorba despre lucrari in gospodarie, intr-o exploatare forestiera sau pe un santier. Recomandarile specialistilor si o atenta cercetare vor fi garantia ca produsul achizitionat va fi cel potrivit necesitatilor.
Surse foto: eGospodarul.ro, unsplash.com
5. Intrebari obisnuite si raspunsuri utile cu privire la cea mai buna drujba
Ce este o drujba buna?
Drujba este un echipament de taiere a lemnului, util in gospodarie, in exploatarea forestiera sau pe santier.
Care sunt avantajele unei drujbe electrice de top?
Drujba electrica are urmatoarele avantaje: usurinta de utilizare, functionarea silentioasa, intretinerea usoara, greutatea redusa, pretul accesibil.
Cum se alege o drujba buna?
Alegerea unei drujbe trebuie sa se faca in functie de anumite criterii importante, cum ar fi: tipul de alimentare, putere, lant, greutate, usurinta in utilizare, brand, pret.
Care drujba este mai buna: electrica sau pe benzina?
Drujba electrica este mai putin zgomotoasa, usor de manevrat si de intretinut, cu un pret mult mai accesibil si face fata cu succes lucrarilor din gospodarie. Drujba pe benzina este mai zgomotoasa, dar mai puternica, reusind cu brio sa duca la bun sfarsit si lucrari mai complexe.
Ce echipament este potrivit pentru lucrul cu o drujba buna?
Echipamentul potrivit pentru aceasta munca este compus din casca, pantaloni rezistenti, manusi concepute din material special, ochelari, bocanci si casti de protectie.
5 Comentarii
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Lasa un comentariu