Indiferent daca ai nevoie de o sursa de curent pentru lucrari de anvergura in gospodarie, departe de locul de alimentare de la reteaua electrica sau in locuri neelectrificate sau daca esti un profesionist sau un administrator al unei firme de constructii sau de instalatii si lucrezi cu unelte care trebuie alimentate la curent electric in orice zona de lucru, nevoia detinerii unei surse alimentare cu curent electric fiabile si eficiente este incontestabila. 


Iata de ce generatoarele electrice sunt echipamentele indispensabile pentru scenariile de lucru enumerate anterior si pentru multe altele. Rolul acestui articol este de a-ti oferi un ghid privind alegerea celui mai bun generator de curent pentru nevoile tale concrete de alimentare cu energie electrica in orice situatie de lucru. 

1. Cele mai bune generatoare de curent - Clasificare TOP 3

Alegerea unui generator electric de calitate poate fi o sarcina destul de dificila, mai ales daca e sa tii cont de multitudinea de modele cu caracteristici diferite existente pe piata de profil. Tocmai de aceea, in randurile urmatoare, vei avea ocazia de a observa un top al generatoarelor de curent recomandate tocmai pentru caractersticile de top inglobate si posibilitatile variate de utilizare.



Produs

GENERATOR CURENT TOTAL, 6500W


GENERATOR CURENT RURIS R-POWER GE 9000 ATS 15 CP

BLADE - GENERATOR CURENT ELECTRIC - 3900B - BENZINA


Caracteristici

Greutate: 80 kg;

Manere si roti:  incluse

Nivel de zgomot: nespecificat;

Frecventa nominala (Hz): 50;

Putere maxima nominala(kW): 6.5;

Putere nominala (kW): 5.0;

Viteza nominala (rpm): 3000;

Cilindree (ml/cc): 420/389;

Sistemul de racire: cu aer;

Sistem de aprindere: T.C.I ( aprindere controlata prin tranzistor);

Sistem de pornire: manual + electric;

Tipul de motor: 4 timpi;

Bobinaj: din cupru masiv;

Rezervor de combustibil (L): 25;

Tensiune furnizata: 240 V / 220 V;

Tip curent: monofazat;

Protectii: la suprasarcina;

 


Greutate: 80 kg;

Roti de transport  incluse

Nivel de zgomot: nespecificat;

Frecventa de lucru: 50Hz;

Putere nominala: 7000 W;

Putere maxima: 7500 W;

Curent nominal: 31A;

Număr prize: 2;

Viteza nominala (rpm): 3000;

Cilindree (cc): 445cc;

Putere motor: 15 CP;

Capacitate baie de ulei motor: 1.1 L;

Tipul de motor: 4 timpi;

Sistem de aprindere: electronic;

Sistem de pornire: cu baterie;

Infasurare stator, rotor: din cupru masiv;

Rezervor de combustibil (L): 25;

Combustibil: benzina fara plumb;

Consum mediu combustibil: < 370 (grame/kW/h);

Tensiune furnizata: 220 V, DC;

Protectii: la suprasarcina;

Putere maxima: 2600 W;

Putere motor: 7 CP;

Putere continua: 2400 W;

Frecventa: 50 Hz;

Nivel zgomot: 68 dB;

Tipul de motor: 4 timpi;

Capacitate rezervor: 15L;

Tensiune normala: 230 V;

Capacitate baie ulei: 0.6l;

Capacitate cilindrica: 208cc;

Combustibil: benzina;

Greutate : 45 kg.


PRO

- capacitate generoasa a rezervorului de benzina, fapt ce permite durate lungi de functionare continua;

- putere nominala suficienta pentru uz profesional chiar pentru lucrul cu echipamente electrice de mare putere;

- model contructiv compact;

- cadru de protectie solid;

- roti de transport proprii incluse.


- cadru de tip industrial pentru protectii in medii de lucru intensiv;

- dotare cu regulator de tensiune care mentine curentul electric produs la tensiunea corecta;

- rezervor de benzina suficient pentru functionare continua timp de 8 ore;

- asigura energie suficienta pentru diferite aplicatii;

- prevazut cu unitate ATS care asigura pornirea generatorului in mod automat in cazul unei pene de curent;

- are roti de transport incluse pentru cresterea gradului de portabilitate

- nivel redus de zgomot la operare;

- pornire usoara;

- model compact si cu greutate redusa, usor de transportat acolo unde este nevoie;

- protectie la suprasarcina;


Contra

- nivelul de zgomot nu este mentionat;


- nu este specificat nivelul de zgomot;


- puterea de iesire poate fi considerata insuficienta pentru un nivel industrial de utilizare sau pentru alimentarea uneltelor electrice foarte puternice;


Vezi AICI pret

Vezi AICI pret

Vezi AICI pret

2. Pareri avizate despre alegerea celor mai bune generatoare de curent

Alegerea unui generator electric care se aliniaza perfect nevoilor tale necesita detinerea unui amestec de cunostinte tehnice si consideratii practice. In cele ce urmeaza te vom ghida catre dobandirea mai multor informatii necesare pentru a alege un model de generator de curent bun pentru planurile tale.


  • Intelegerea cerintelor de putere in functie de utilizarea generatorului


Nivelul de putere nominala necesar. Primul pas in selectarea generatorului potrivit este evaluarea cerintelor tale de energie si mai ales in privinta puterii nominale. Pentru proiectele de anvergura redusa, cum ar fi cele de alimentare a unor scule electrice si unelte, sau pentru alimentarea cu curent electric a casei pe timpul penelor de curent, sunt suficiente generatoarele electrice cu o putere ceva mai redusa. Aceste generatoare ofera energia electrica de care ai nevoie fara a fi nevoie de o capacitate excesiva a puterii nominale.


Profesionistii, pe de alta parte, au nevoie, adesea, de o putere nominala mai mare pentru a alimenta masini, unelte si echipamente grele. Santierele de constructii, atelierele mobile de reparatii, firmele care executa instalatii diverse pe teren au nevoie de generatoare electrice cu o putere mai mare pentru a asigura operatiuni neintrerupte.


Puterea motorului termic. Numarul de cai putere al motorului termic al unui generator de curent bun este parametrul care indica si nivelul de putere nominala pe care echipamentul il are. Alegerea unui generator cu un motor termic mai puternic este ideala pentru proiecte care solicita o putere nominala mare sau care implica un numar ridicat de consumatori electrici. 


  • Factori de luat in considerare atunci cand alegi un generator


Tipul de combustibil folosit de motorul termic. Toate modelele de generatoare electrice au motoare termice alimentate cu diferite tipuri de combustibil - benzina, motorina, propan si gaz natural. Generatoarele pe benzina sunt disponibile pe scara larga, au costuri de operare convenabile si sunt potrivite pentru utilizare intr-o diversitate de scenarii de lucru. Generatoarele diesel ofera o mai buna eficienta a combustibilului si durabilitate in timp, fapt care le face ideale pentru utilizare prelungita si pentru scenarii grele de lucru, asa cum ar fi alimentarea cu energie electrica a unor cladiri ca solutie de back-up in cazul unei pene de curent. Generatoarele pe propan si gaze naturale sunt alternative de lucru cu motoare cu ardere interna mai curata, potrivite pentru scenarii specifice, dar sunt modele mult mai rare si nu sunt intotdeauna disponibile pe piata de larg consum, fiind folosite in domeniul industrial cu precadere.


Autonomia de functionare. Atunci cand vrei sa fii sigur ca ai ales un generator de curent bun, ar trebui sa evaluezi si nivelul de autonomie pe care acest echipament il ofera. Autonomia unui generator depinde de doi factori: nivelul de consum al motorului termic si capacitatea rezervorului de combustibil. Un generator cu un consum redus de combustibil in unitatea de timp de o ora, de exemplu, si care are si un rezervor mare poate functiona neintrerupt o perioada mai lunga de timp intre realimentari.


Nivelul de zgomot al generatorului. Nivelul de zgomot poate fi un factor critic, in special pentru zonele rezidentiale si sensibile la zgomot. Daca intentionezi sa utilizezi generatorul in zone intens locuite, orienteaza-te catre modele cu un nivel mai redus de zgomot la functionare.


Greutatea si nivelul de portabilitate. Pentru lucrari multiple care presupun interventii dese cu unelte alimentate electric in diverse zone, generatoarele cu o greutate mai redusa, portabile, sunt de nepretuit. Chiar si pentru generatoarele de curent de mai mare capacitate, cauta functii precum manere si roti incorporate pentru un transport usor. Generatoarele de curent stationare, desi sunt mai puternice, nu pot fi mutate cu usurinta si necesita o instalare profesionala la fiecare mutare.

3. Marcile de generatoare de curent recomandate de eGospodarul.ro

Magazinul eGospodarul.ro este locul in care vei gasi o gama larga de echipamente pentru casa si gradina si scule electrice si unelte din categoria generatoarelor electrice de la unii dintre cei mai buni producatori din domeniu. Iata cateva marci de astfel de echipamente  

3.1. Marca Total

Total este un brand chinezesc de unelte, scule si accesorii care s-a bucurat de-a lungul anilor de aprecierea clientilor sai. Fondat in China, TOTAL este azi un brand notabil in productia de scule si unelte electrice de calitate. Compania se concentreaza pe furnizarea de scule si unelte superioare calitativ la preturi accesibile, fiind o reala concurenta a multor marci de renume global. TOTAL se evidentiaza prin produsele variate, de la generatoare de curent la echipamente, scule electrice si unelte diverse pentru casa si gradina si pentru diverse industrii sau uz profesional. 

3.2. Marca Ruris

Ruris, o marca respectata in domeniul echipamentelor agricole si de gradinarit din Romania. Cu o istorie indelungata, Ruris ofera utilaje inovatoare si fiabile pentru a satisface nevoile fermierilor si gradinariilor. Gama lor cuprinde motocultoare, motocositoare si accesorii, dezvoltate cu pasiune pentru performanta si durabilitate. Ruris a evoluat intr-un jucator de incredere, cunoscut pentru tehnologie avansata si servicii de calitate.

3.2. Marca Blade

Fondata in 2006, Blade Motors (SC Riviera Bike SRL) a debutat cu importul de scutere si ATV-uri. Aceasta marca ofera pe piata romaneasca o gama variata de produse, inclusiv scule electrice si unelte, da si articole pentru casa si gradina destinate gospodarilor si profesionistilor. De asemenea, sunt producatori de produse sub marca proprie "BLADE". Compania isi propune sa ofere solutii excelente pentru gospodarie, demonstrand angajamentul lor pentru inovatie si eficienta in toate gamele de produse oferite.

4. Generatoarele de curent - pareri si recomandari ale specialistilor privind folosirea pentru rezultate optime

Detinerea unui generator electric este o investitie necesara pentru a beneficia de alimentarea neintrerupta cu energie electrica, fie ca este vorba de activitati recreative, lucrari urgente in cadrul fermei sau gospodariei sau lucrari profesionale. Cu toate acestea, functionarea corecta si intretinerea regulata sunt esentiale pentru a te asigura ca generatorul de curent functioneaza fiabil atunci cand ai cea mai mare nevoie de el. 


  • Operarea generatorului de curent electric


Configurare si pornire. Incepe prin a plasa generatorul pe o suprafata plana si stabila in aer liber. Urmeaza instructiunile producatorului pentru asamblarea si alimentarea corecta. Inainte de a incepe, asigura-te ca toate dispozitivele sunt deconectate.


Gestionarea sarcinii. Deja, la acest moment ar trebui sa stii exact capacitatea de putere nominala a generatorului si sa stii cum sa acorzi prioritate utilizarii energiei in consecinta. Incepe prin a conecta la prizele de iesire ale generatorului dispozitivele consumatoare esentiale si adauga treptat mai multe dupa cum este necesar. Evita supraincarcarea, deoarece acest lucru poate deteriora generatorul si aparatele conectate. Este bine deci sa cunosti si consumul maxim al sculelor electrice si uneltelor ori echipamentelor alimentate de la generator. 


Folosirea caracteristicilor de economisire a energiei. Multe generatoare electrice au setari de tip ECO pentru a optimiza consumul de combustibil prin ajustarea turatiei motorului in functie de sarcina. Utilizeaza aceasta functie acolo unde este posibil pentru a prelungi durata de functionare si a reduce zgomotul de operare.


  • Intretinerea generatorului de curent pentru performanta optima


Verificari regulate. Creaza o rutina de intretinere care include inspectii vizuale, verificari ale nivelului de fluide si inlocuirea periodica a filtrelor. Consulta manualul generatorului pentru intervalele recomandate ale reviziilor.


Fluide si filtre. Verifica si schimba in mod regulat uleiul de motor, lichidul de racire si filtrele de combustibil conform instructiunilor producatorului. Curata sau inlocuieste filtrele de aer pentru a preveni patrunderea prafului si a particulelor in sistem.


Functionarea pe vreme rece. Daca lucrezi cu generatorul de curent intr-un climat mai rece, foloseste combustibil special pentru iarna. Motorul generatorului trebuie sa fie bine incalzit inainte de a conecta consumatorii pentru a evita solicitarea ridicata a motorului termic.


  • Extinderea duratei de viata a generatorului de curent electric


Depozitarea corecta a generatorului. In cazul in care generatorul este utilizat rar, depoziteaza-l intr-o zona uscata si bine ventilata, departe de lumina directa a soarelui si fara umiditate. Este recomandat sa scoti combustibilul din rezervor.


Intretinere periodica. Chiar si in timpul depozitarii, efectueaza verificari periodice pentru a te asigura ca toate componentele generatorului sunt in stare buna. Aceasta practica previne surprizele atunci cand vei avea cea mai mare nevoie de generator, de exemplu in cazuri urgente.


In concluzie, alegerea celui mai bun generator de curent implica insusirea unor minime cunostinte despre carecateristicile tehnice importante precum si a unor tehnici si directii de actiune privind folosirea si pastrarea in cele mai bune conditii a echipamentului cumparat. Cu cele ilustrate in acest articol, speram ca ai destule informatii acum pentru a lua o decizie de achizitie inspirata privind viitorul tau generator electric.


Sursa foto: eGospodarul.ro, Pixabay.com

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre generatoarele de curent

1. Cum functioneaza generatoarele de energie si care sunt componentele lor cheie?


Generatoarele de curent functioneaza pe principiul conversiei energiei mecanice in energie electrica. Inima unui generator este motorul sau termic, care antreneaza un alternator pentru a genera electricitate. Componentele cheie includ motorul, alternatorul, sistemul de combustibil, regulatorul de tensiune si panoul de control. Intelegerea acestor parti este esentiala pentru a avea o imagine generala asupra modului in care functioneaza generatoarele si a sti cum sa le intretii mai bine.


2. Care este diferenta dintre generatoarele statice si generatoarele portabile?


Generatoarele statice sunt instalatii permanente care pornesc automat in timpul intreruperilor de curent. Sunt ideale pentru cladiri si institutii care necesita continuitate fara intreruperi de alimentare cu energie electrica. (de exemplu, spitale). Generatoarele portabile, pe de alta parte, sunt optiuni mobile si versatile potrivite pentru diverse aplicatii. Sunt preferate de gospodari, amatori si profesionisti din diverse domenii de activitate pentru adaptabilitatea si confortul in utilizare.


3. De ce putere a generatorului de curent am nevoie?


Alegerea puterii de iesire a unui model de generator electric depinde de nevoile de consum. Calculeaza puterea necesara pentru toate dispozitivele pe care trebuie sa le alimentezi simultan. Puterea generatoarelor electrice este calculata in kilowati (kW) sau kilovolti-amperi (kVA). Capacitatea unui generator ar trebui sa depaseasca puterea insumata calculata pentru a face fata supratensiunilor si a preveni supraincarcarea.


4. Pot alimenta aparate electronice sensibile de la un generator de curent fara a le deteriora?


Da, dar precautia este esentiala. Multe generatoare electrice ofera „putere curata” cu tensiune si frecventa stabile, potrivite pentru electronice sensibile. Cu toate acestea, este indicat sa verifici cu atentie instructiunile producatorului si sa iei in considerare utilizarea dispozitivelor de protectie la supratensiune pentru a proteja dispozitivele, daca generatorul nu are astfel de componente incluse.


5. Ce masuri de siguranta ar trebui sa urmez in timpul utilizarii unui generator?

Siguranta este primordiala. Foloseste intotdeauna generatoarele de curent in aer liber, in zone bine ventilate pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon. Tine combustibilul departe de generator in timpul functionarii si asigura o impamantare corespunzatoare. Urmeaza cu strictete instructiunile producatorului pentru intretinere si nu supraincarca niciodata generatorul peste capacitatea sa nominala.