Motopompele reprezinta o combinatie ingenioasa intre o pompa si un motor termic (diesel sau pe benzina), avand capacitatea de a transfera sau transvaza lichide (in general, apa curata) cu eficienta. Aceste echipamente tehnice sunt esentiale pentru irigarea terenurilor agricole, extragerea apei din locuri inundate sau pentru alte aplicatii care necesita transferul de lichide.


Folosind principiile mecanice si ale transformarii energiei termice in lucru mecanic ale motorului termic, motopompele functioneaza prin aspirarea lichidului si apoi impingerea acestuia printr-o conducta sau furtun. Ele sunt disponibile in diverse dimensiuni, puteri si capacitati, adaptandu-se nevoilor specifice de transfer al apei.


Acest articol se doreste a fi un ghid care sa te ajute in demersul tau de a alege cea mai buna motopompa pentru nevoile tale in gospodarie. Vom analiza modelele de top de motopompe care pot fi folosite in irigatii sau in alte scenarii de lucru la ferme si in gospodarii, dupa caz. De asemenea, iti vom oferi si cateva recomandari privind alegerea motopompelor dupa anumite criterii tehnice precum si unele recomandari privind intretinerea motopompelor cu caracteristici bine alese pentru a le mentine fiabilitatea timp indelungat. 


Sa pornim deci la explorarea modelelor de top de motopompe!


1. Cele mai bune motopompe - Top 3 motopompe

Utilajele din categoria pompelor de apa, motopompele pot fi necesare in situatii de urgenta, cum ar fi evacuarea apei din locuri inundate sau pentru alimentarea cu apa in zonele rurale unde accesul la retelele de apa poate fi limitat. De asemenea, acestea sunt utilizate in domeniul agricol si al gradinaritului facilitand irigarea eficienta a culturilor. Motopompele pot fi folosite si pentru umplerea rapida a rezervoarelor de apa, desecari, spalarea grajdurilor animalelor, umplerea sau golirea iazurilor de peste si a piscinelor etc. 


Functionand ca unitati motorizate compacte si eficiente, motopompele au devenit esentiale in diverse domenii, oferind solutii rapide si fiabile pentru aductiunea, transportul sau transvazarea apei. Sa vedem, deci, in continuare, care este topul motopompelor pentru irigatii si pentru alte scenarii de lucru:
Produs

Progarden pd40 motopompa 4"/100mm, diesel, apa curata, pornire la sfoara


Motopompa 4" - 9cp - 1500l/min - benzina (industrial)

Motopompa pentru irigatii Ruris prin coloana MP 200 xr 6.5 CP


Caracteristici

Inaltimea maxima de refulare: 19m;

Puterea: 6,6 KW;

Combustibil: diesel;

Adancimea maxima de aspiratie: 7m;

Dimensiuni ( Lxlxh): 650x470x700mm;

Debitul maxim: 40mc3/h sau > 600 l/min;

Diametrul de racordare: 100mm/4”;

Greutatea: 69 kg;

Capacitatea cilindrica a motorului: 418 cm3;

Sistemul de pornire: sfoara;

Capacitatea rezervorului: 5.5 L;

Nivelul de zgomot: 81dB;

Folosire: apa curata;

Refularea maxima: 18 - 40 m;

Garantia: 24 luni.


Inaltimea maxima de refulare: 30m;

Puterea: 9 CP;

Combustibil: benzina;

Adancimea maxima de aspiratie: 8m;

Debitul maxim: 90000 l/h;

Diametrul de racordare: 4 inch;

Greutatea: 30 kg;

Capacitatea cilindrica a motorului: 270 cm3;

Sistemul de pornire: manuala;

Capacitatea rezervorului: 6 L;

Folosire: apa curata;

Garantia: 24 luni.


Motor: pe benzina General Engine;

Ciclul de funcţionare: 4 timpi;t

Puterea motorului: 6.5 CP;

Capacitatea cilindrica: 196 cc;

Sistemul de aprindere: Electronic;

Pornire: Manuala;

Combustibil: Benzina fara plumb;

Capacitate rezervor: 3.6l;

Capacitate baie ulei: 0.6l;

Consumul mediu de combustibil: 250g/kW/h;

Prindere furtun: 2” (toli);

Diametrul turbinei: 175mm;

Adancimea aspiratiei: 8m;

Refulare pe verticala: 65m;

Refulare pe orizontala: 650m;

Debitul maxim: 30m³/h;

Greutatea: 26 kg;

Garantia: 24 luni.


PRO

- motor diesel destul de puternic;

- debit suficient pentru orice scenariu de lucru;

- adancimea de aspiratie permite pomparea apei chiar si din puturi forate;

- inaltimea maxima de refulare suficienta chiar pentru scenarii de lucru de aductiune a apei din rauri sau lacuri.

- greutate totala redusa, ideala pentru transport in diverse locatii de lucru;

- debit generos de apa;

- inaltime ridicata de refulare;

- adancime mare de absorbtie;


- sasiu rezistent la socuri si vibratii;

- model prevazut cu turbina cu paleta inchisa care permite irigatii prin coloana cu aspersie sau picurare;

- debit ridicat de apa;

- sistem de protectie prin senzor de ulei;

- refulare pe orizontala suficienta pentru gradini si plantatii de dimensiuni mici si medii;

- greutate redusa.

Contra

- greutatea destul de mare.

- puterea motorului poate fi considerata medie-scazuta.

- capacitatea cilindrica a motorului poate fi considerata insuficienta pentru irigatii pe mari suprafete de teren.


Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț


2. Cum sa alegi modele de top de motopompe bune pentru irigatii sau pentru alte scenarii de lucru?

Pentru a alege o motopompa buna, este esential sa iei in considerare mai multi factori:


 • Aplicatia si scopul utilizarii 


Identifica scopul principal pentru care vei folosi motopompa. Fie ca este vorba despre irigarea gradinii, extragerea apei din zone inundate sau alte necesitati specifice, asigura-te ca motopompa aleasa este potrivita pentru acele conditii specifice.


 • Debitul si presiunea 


Debitul si presiunea motopompei sunt aspecte tehnice importante ale unei motopompe bune. Alege o motopompa care sa aiba un debit si o presiune adecvata pentru cerintele tale specifice fie ca este vorba de irigatii, fie ca este vorba de umplerea sau golirea unor incinte cu apa. Verifica specificatiile tehnice pentru a te asigura ca motopompa studiata este potrivita pentru nevoile tale.


 • Puterea motorului motopompei


Verifica puterea motorului motopompei, deoarece acest aspect influenteaza capacitatea de pompare si performanta acesteia. Asigura-te ca puterea motorului este potrivita pentru sarcinile la care vei folosi motopompa.


 • Compatibilitatea cu furtunurile 


Verifica diametrul racordului de refulare si lungimea furtunului compatibil cu motopompa. Pentru uz casnic, furtunurile de dimensiuni mici sunt ideale, iar pentru aplicatii industriale, sunt recomandate furtunuri de dimensiuni mai mari. Racodurile de refulare ale motopompelor au dimensiuni in jurul valorii de 2-4 inch.


 • Fiabilitatea si calitatea brandului 


Alege o motopompa de la un producator de incredere si cu o reputatie solida pentru a te asigura de calitate si fiabilitate pe termen lung.


 • Raportul pret-calitate 


Evalueaza raportul pret-calitate pentru a gasi echilibrul potrivit intre caracteristicile tehnice dorite si bugetul disponibil. De asemenea, este util sa citesti si recenziile altor cumparatori ale modelului de motopompa vizat deoarece, astfel, poti afla unele informatii utile ale celor care au testat deja modelul.


Este esential sa faci o analiza atenta si sa iei in considerare toate aceste aspecte pentru a alege o motopompa buna, potrivita pentru nevoile tale specifice.


3. Marcile recomandate de motopompe bune la eGospodarul.ro

Magazinul online eGospodarul.ro iti pune la dispozitie o serie completa de motopompe utile in domeniul gradinaritului si nu numai. Modelele de motopompe de top pe care le recomanda eGospodarul.ro sunt realizate sub branduri solide cu o reputatie buna si testata de multi gospodari si utilizatori profesionisti in domeniu.

3.1 Marca Progarden

Progarden este o marca a firmei ProEnerg SA, importator roman de unelte pentru casa si gradina, utilaje agricole, pompe de apa si alte unelte din aceasta gama. Progarden ofera o gama de produse de calitate, durabile si este este o alegere inteligenta pentru cei care isi doresc sa ingrijeasca fermele si gospodariile proprii cu eficienta ridicata. 

3.2 Marca Total

TOTAL este o marca de unelte si utilaje pentru diverse domenii, cum ar fi constructii, bricolaj, gradinarit, sudura si multe altele. TOTAL se remarca prin calitatea, performanta si inovatia produselor sale, care sunt adaptate nevoilor clientilor, fie ca sunt amatori sau profesionisti. Unul dintre produsele de top ale TOTAL sunt motopompele, care au un debit mare, o inaltime de refulare ridicata si un consum redus de combustibil. Motopompele TOTAL pot fi folosite pentru irigatii, golirea bazinelor, piscinelor sau beciurilor inundate, precum si pentru alte aplicatii. Motopompele TOTAL sunt disponibile in diferite dimensiuni si puteri, in functie de nevoile fiecarui utilizator.

3.3 Marca Ruris

Ruris este o marca romaneasca de utilaje, unelte si motopompe de apa, care se adreseaza atat fermierilor, cat si pasionatilor de gradinarit sau bricolaj. Ruris produce si distribuie o gama de produse, cum ar fi motosape, motocoase, motofierastraie, atomizoare, freze de zapada, aparate de sudura, compresoare, generatoare si altele. Ruris se remarca prin calitatea, performanta si inovatia produselor sale, care sunt adaptate nevoilor clientilor, fie ca sunt amatori, gospodari, fie ca sunt fermieri profesionisti.

4. Intretinerea si utilizarea corecta a motopompelor

Pentru a asigura functionarea optima si durabilitatea motopompei, este important sa respecti urmatoarele sfaturi de utilizare si intretinere:


 • Instalarea corecta. Inainte de utilizare, monteaza motopompa conform instructiunilor din manualul de utilizare. Asigura-te ca este instalata pe o suprafata plana si stabila pentru a preveni vibratiile si pentru o functionare corespunzatoare.


 • Verifica nivelul de ulei. Mentine nivelul optim de ulei in motor conform specificatiilor producatorului. Verifica si schimba uleiul conform indicatiilor din manualul de utilizare pentru a prelungi durata de viata a motopompei.


 • Curatare regulata. Inainte si dupa utilizare, curata motopompa de orice resturi sau murdarie care ar putea afecta performanta motorului acesteia sau absorbtia si refularea apei. Mentinerea curateniei si igienizarea corespunzatoare contribuie la prelungirea duratei de viata a echipamentului.


 • Intretinere periodica. Efectueaza revizii si intretinere regulata conform recomandarilor producatorului pentru a preveni defectarile si pentru a mentine performanta optima a motopompei. Respecta termenele de verificare si inlocuire a componentelor pentru a preveni deteriorarea.


 • Siguranta in utilizare. Respecta masurile de siguranta precum oprirea si racirea motorului inainte de inspectarea pompei si atingerea propulsorului, evitarea supraincalzirii si manipularea corecta a combustibilului pentru a preveni accidentele si a mentine integritatea motopompei si a te proteja impotriva eventualelor accidente.


Respectarea acestor indicatii va contribui semnificativ la functionarea optima si durabilitatea motopompei in timp.


In concluzie, alegerea unei motopompe bune reprezinta un pas inainte catre usurarea activitatilor in domeniul gradinaritului, fermei sau in alte domenii diverse de utilizare. Acordand o minima atentie celor cativa factori cheie enumerati in acest articol vei putea face o alegere de top in privinta unei motopompe cu care iti vei putea face treaba mult mai usor. 


Sursa foto: eGospodarul.ro, Pixabay.com

5. Intrebari frecvente si raspunsuri despre motopompe

1. Ce este o motopompa?


O motopompa este un dispozitiv mecanic care foloseste un motor termic si o pompa pentru a transfera lichide, in special apa, dintr-un loc in altul. Este utilizata pentru irigarea gradinilor, drenarea apei in caz de inundatii sau pentru alte activitati care necesita transferul apei.


2. Care sunt tipurile de motopompe?


Exista mai multe tipuri de motopompe, inclusiv cele pentru apa curata sau apa murdara. Ele pot fi de asemenea clasificate in functie de sursa de putere, cum ar motoarele pe benzina sau motoarele diesel. Desigur, scopul si utilizarea tuturor tipurilor de pompe sunt aceleasi, si anume transportul / transvazarea apei.


3. Care sunt criteriile de selectie a unei motopompe potrivite?


Factori importanti de selectie includ debitul de apa, puterea motorului, dimensiunea racordului furtunului, greutatea pompei etc. Este esential sa alegi o motopompa care sa se potriveasca cerintelor tale specifice si majoritatii scenariilor de lucru la care o vei folosi.


4. Care sunt pasii importanti in intretinerea unei motopompe?


Intretinerea regulata este esentiala. Verificarea si schimbarea uleiului, curatarea regulata a filtrelor, verificarea si strangerea conexiunilor sunt doar cateva aspecte importante ale intretinerii motopompei si mai ales a motorului acesteia.


5. Cum se utilizeaza corect o motopompa?


Respectarea instructiunilor din manualul de utilizare este esentiala. Asigura-te ca montezi si utilizezi motopompa conform indicatiilor producatorului pentru a evita deteriorarea si pentru a te bucura de o folosire de lunga durata. Foloseste combustibilul si lubrifiantii indicati de producatori si nu utiliza motopompa in alte scopuri decat cele indicate in manualul tehnic.